Άγχος αποχωρισμού στα βρέφη. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
30
Μαρ

Χαραλάμπους Ασπασία__ 30/3/2022

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του, το βρέφος νιώθει πως δεν είναι μια ξεχωριστή οντότητα από το περιβάλλον του. Γύρω στον 8ο μήνα αρχίζει να διακρίνει τους ανθρώπους τριγύρω του και να αναπτύσσει στενούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα κύρια πρόσωπα φροντίδας του. Στο άγχος αποχωρισμού, το παιδί νιώθει άγχος και φόβο όταν αποχωρίζεται το κύριο πρόσωπο φροντίδας. Το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται περίπου τον 8ο μήνα και είναι ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης. Είναι φυσιολογικό το μωράκι να κλαίει όταν αποχωρίζεται τον κύριο φροντιστή του, που συνήθως είναι η μητέρα του. Όταν ένα μωράκι κλαίει στον αποχωρισμό με τη μητέρα του είναι ένδειξη πως υπάρχει μια υγιής προσκόλληση ανάμεσα τους. Ο τρόπος που ένα παιδάκι βιώνει το άγχος αποχωρισμού είναι μοναδικός και σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία του και τις αλληλεπιδράσεις που έχει με το κύριο πρόσωπο φροντίδας.

Πέρα από το άγχος που βιώνει το βρέφος στον αποχωρισμό του με το αγαπημένο το πρόσωπο, δύσκολα συναισθήματα βιώνει και ο γονέας του σε αυτό τον αποχωρισμό. Ο γονέας μπορεί να νιώθει ενοχές αφήνοντας το μωρό με κάποιον άλλο και ακόμη να ανησυχεί όταν είναι μακρυά του. Εάν το μωρό αναζητάει την προσοχή του όλη την ώρα, ενδέχεται να νιώθει εξαντλημένος και είναι εντάξει να υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα. Είναι σημαντικό όμως να έχουμε στο μυαλό μας πως το άγχος αποχωρισμού σε αυτή την ηλικία είναι κάτι πανανθρώπινο και προσωρινό, όπως επίσης πως και κάποιοι αποχωρισμοί με το βρέφος είναι αναπόφευκτοι.

Υπάρχουν κάποιες έμπρακτες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος αποχωρισμού στα βρέφη.

Να προετοιμάσουμε το μωράκι μας να εξοικειώνεται με τον αποχωρισμό παίζοντας συχνά μαζί του το παιχνίδι «κουκουτσά», όπου θα συνηθίζει την εναλλαγή παρουσίας απουσίας.  

Να ξεκινήσουμε με αποχωρισμούς σύντομων χρονικών διαστημάτων, αφήνοντάς το βρέφος με ένα πρόσωπο οικείο που εμπιστεύεται.

Να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα του παιδιού μας στον αποχωρισμό, πχ θα μπορούσαμε να του πούμε « λυπάσαι που θα φύγει η μαμα ε»;

Να καθιερώσουμε μια τελετουργία του αποχωρισμού, όπως μια μεγάλη αγκαλιά, ή ένα ξεχωριστό χάδι κάθε φορά που φεύγουμε.

Είναι σημαντικό να μη φεύγουμε κρυφά. Εάν φύγουμε κάποια στιγμή που δεν κοιτάει ή είναι απασχολημένο με κάποια δραστηριότητα, αυτό ίσως αγχώσει και αναστατώσει περισσότερο το παιδί.