Τι μπορούν να πουν οι γονείς στα παιδιά όταν χωρίζουν;
11
Φεβ

Πολλοί ρωτούν σε ποια ηλικία τα παιδιά θα πονούσαν λιγότερο στο άκουσμα πως οι γονείς τους χωρίζουν. Σε όποια ηλικία και αν είναι τα παιδιά, ο πόνος τους θα είναι αναπόφευκτος. Ωστόσο η στάση των γονέων μπορεί να βοηθήσει αρκετά τα παιδιά τους σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους. Οι γονείς είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν τέσσερα πράγματα στα παιδιά τους:
• Να ξεκαθαρίζουν στο παιδί τους πως χωρίζουν με δική τους απόφαση και ότι αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με αυτή την απόφαση. Πολλά παιδιά εμφανίζουν ενοχές και πιστεύουν πως εκείνα ευθύνονται που οι γονείς τους χωρίζουν. Τα μικρότερα παιδιά πιστεύουν πως δεν κατάφεραν να τους κρατήσουν μαζί και τα μεγαλύτερα ότι δικές τους κακές συμπεριφορές οδήγησαν στο χωρισμό των γονέων τους
• Και οι δυο γονείς θα συνεχίζουν να αγαπούν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που τώρα πια ο ένας από τους δυο δεν θα μένει στο σπίτι.
• Ότι μπορούν να αγαπούν και τους δυο γονείς τους. Τα παιδιά δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με την ύπαρξη δυο αντίθετων συναισθημάτων προς το γονέα τους. Παραδείγματος χάρη αναρωτιούνται πως μπορούν και αγαπούν το γονέα τους ενώ εκείνος φεύγει από το σπίτι; Κάποιες φορές μάλιστα δεν εκδηλώνουν την αγάπη τους ως προς τον ένα γονέα καθώς σκέφτονται πως μπορεί να στενοχωρήσουν τον άλλο.
• Να διαβεβαιώσουν τα παιδιά τους πως δεν πρόκειται να χάσουν κανέναν από τους δυο γονείς. Όσο και αν αλλάξει ο τρόπος ζωής της οικογένειας, ο ένας γονέας να μην μένει στο σπίτι ή κάποιος από τους δυο ναξαναπαντρευτεί, καλό είναι το παιδί να γνωρίζει πως οι γονείς του θα το αγαπούν και θα είναι κοντά του.

Βιβλιογραφία: Απώλειες στη ζωή του παιδιού. Εκδόσεις Μέριμνα